O ekologii - przydomowe oczyszczalnie ścieków

rzeczy bez których zwyczajnie się nie obejdziemy. Jedną z nich jest dobór odpowiednich barw do remontowanych przez nas pomieszczeń ? estetyki nie sposób zlekceważyć. O wyglądzie odnowionych ścian w dużej mierze zadecyduje prawidło

O ekologii - przydomowe oczyszczalnie ścieków

O kolorach ścian

Remont to wymagający sporego skupienia moment, jeżeli przeprowadzamy go we własnym zakresie. Wynika to z tego, że musimy mieć pod kontrolą całkiem sporą ilość rzeczy bez których zwyczajnie się nie obejdziemy. Jedną z nich jest dobór odpowiednich barw do remontowanych przez nas pomieszczeń ? estetyki nie sposób zlekceważyć. O wyglądzie odnowionych ścian w dużej mierze zadecyduje prawidłowy dobór tynków i farb, aby pokryć te powierzchnie. Nie powinniśmy w roztargnieniu wybierać środków, aby przy nakładaniu ich nie dojść do wniosku, że jednak zupełnie nie pasują do konkretnego miejsca. Nikt nie zwróci nam czasu i pieniędzy za błędny wybór. Mądra decyzja przełoży się jednak na pełne zadowolenie, ponieważ tchniemy w dom czy mieszkanie nowe życie i będziemy czerpać jeszcze większą radość z przebywania w nim. Wprawdzie remont to czasem przykra konieczność, ale jej efekty dostarczą nam wiele uśmiechu ? a to przecież w życiu bardzo ważne.


O wodzie z kranu

Pierwszy mit - woda która leci z kranu nie nadaje się do picia. A prawda jest taka, że się nadaje - MUSI spełniać wyśrubowane wymagania i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ. A co bardziej interesujące - zdarza się, że ma lepszy skład (więcej minerałów) niż woda którą kupujemy. Faktem jest, że to zależy od regionu Polski, z tego powodu trzeba sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z picia tej w butelkach.

Drugi mit - woda mineralna to każda woda butelkowania. NIESTETY NIE. Większość takiej wody ma bardzo małą ilość minerałów, są to tzw. wody źródlane. Popatrz wyżej - często woda z kranu ma ich więcej. Woda mineralna zaczyna się od ok. 800 mg minerałów na litr. Warto sprawdzać etykiety.


Znaczenie czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.